fredag 14. august 2009

Skriftlig eksamen på vei ut?

Av: Svend Andreas
Skriftlig eksamen har tradisjonelt stått sterkt i høgere utdanning. Summativ og formativ vurdering henger sammen, og i prosjektet ASSESS 2010 skal vi se nærmere på sammenhengen mellom læringsutbytte (ofte kalt læringsmål), eksamen og aktiviteter+vurdering underveis. Målet er å utarbeide en metodikk for bedre underveisvurdering som samtidig er effektiv i bruk.
Klikk på bildet for å åpne i større versjon. Foto: Geir Maribu

Det er mye å tenke på i arbeidet med ASSESS 2010, og prosjektets målsetning samt bildet over, gjør at tankene går mot selve eksamensformen vi fortsatt bruker. Bildet over gir kanskje assosiasjoner som "statisk", "lite fleksibelt", og "gammeldags". Stadig flere læringsaktiviteter i semesteret er digitale og bruker "moderne" teknologier som blogg, wiki, forumdiskusjoner, digitale flervalgstester, videobasert innhold og så videre. Hvordan kan en tradisjonell eksamen passe inn i og brukes som vurderingsgrunnlag for en så variert læringsperiode?

Eksamensform kan begrunnes pedagogisk, men også med praktiske hensyn som effektivitet, administrasjon og kostnad. Stadig flere spør seg om den tradisjonelle skriftlige eksamen er i ferd med å gå ut på dato, og i så fall - hvordan vi kan komme bort fra gamle tankemønstre? Hva er alternativene? Hva tenker du om utfordringene høgere utdanning (og vgs for den saks skyld) står overfor med eksamen og summativ/formativ vurdering i årene fremover?

2 kommentarer:

  1. Fin refleksjon Svend Andreas. Den tradisjonelle eksamen har sitt utgangspunkt i den samfunnsmessige rollen eksamen har: seleksjon, sertifisering og kontroll (ref Lauvås og Jacobsen i Exit Exam). Universiteter og høyskoler har ansvar for at eksamen gjennomføres forsvarlig, rettferdig og kontrollert. Hovedgrunnen til at det tar tid med integrering av nyere og mer brukertilpassede eksamensformer tror jeg henges sammen med kontrollaspektet. De tekniske løsningene begynner å komme, men det vil fortsatt ta tid før de administrative systemene er klare for digitale og andre typer eksamensformer....

    SvarSlett
  2. Signaturen min forsvant visst på min kommentar om tradisjonelle eksamen vs nyere former...
    Håper den funker nå ;-)

    SvarSlett